Egzoz Muayene Kontrolünde Yeni Dönem: EGEDES 81 Şehirde Devrede

Trafikte egzoz muayenesi olmayan araçların belirlenmesi bundan sonra daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara'da pilot uygulama olarak geçiş yaptığı EGEDES yani Egzoz Elektronik Denetleme Sistemini gelecek sene 81 şehir için devreye alıyor.

Egzoz Muayene Kontrolünde Yeni Dönem: EGEDES 81 Şehirde Devrede
25 Aralık 2020 - 22:04 - Güncelleme: 25 Aralık 2020 - 22:53
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, motorlu araçlar, hava kirliliğine yol açan en büyük sebepler arasında yer alıyor. Bugün trafiğe giriş yapan ve her gün artan araçlar göz önünde bulundurulduğunda trafik sebepli kirliliğin ehemmiyeti daha da arttığı ifade edildi.

    Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği'ne bakıldığında, trafikte hareket halindeki araçlar, ilk 3 yaş bitiminde ve akabinde her 2 senede bir, başka motorlu taşıtlar da ilk bir yaş bitiminde ve akabinde senede bir defa olmak üzere ölçüm yerlerinde periyodik egzoz gazı emisyonu ölçülüyor.

      2021 YILINDA TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE DEVREYE SOKULACAK

      Egzoz muayenesini yaptırmayan motorlu taşıtların belirlenmesi bundan sonra daha kolay olacak.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Başkent'te pilot uygulama olarak geçiş yaptığı EGEDES yani Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi, 2021 yılında 81 şehirde devreye sokulacak.


        İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit de meseleyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

        "Yapmış olduğumuz denetimler sırasında, EGEDES sisteminde cihaz üzerindeki plaka tanıma sistemi aracın plakasını okuyor. Bakanlığımızla internet üzerinden bağlantıya geçip, aracın geçerli egzoz emisyon ölçümü olup olmadığını kontrol ediyor ve birkaç saniye içerisinde araç görüntüsüyle kaydedip sisteme raporluyor.

        Bu şekilde trafiği aksatmadan çok daha fazla sayıda egzoz emisyon denetimi gerçekleştirmiş oluyoruz. Çevre mevzuatının kapsamının genişliği, denetlenmesi gereken tesisin fazla olması ve egzoz emisyon ölçümü yaptırma yükümlülüğü bulunan yaklaşık 18.5 milyon araç olduğunu dikkate aldığımızda, bu denetimlerin daha etkin bir şekilde yapılabilmesi için bu işlemlerin dijital ortamda yapıldığı, sürekli raporlandığı ve kaydedildiği bir sisteme geçilme gereği duyuldu. Bu sistemi şu anda aktif olarak kullanıyoruz.

        2020 yılı için egzoz emisyon ölçüm bedeli 80 lira. Ancak bu emisyon ölçümünün yapılmaması taktirde çevre kanunu kapsamında uygulanacak idari yaptırım kararı bin 895 lira. 2020 yılında yapılan denetimlerde egzoz ile ilgili 6 milyon lira ceza uygulandı."

        FACEBOOK YORUMLAR