HER YER KURUYOR

Sivas’ta kuraklık kent genelindeki pek çok baraj ve göllerini etkiledi.

HER YER KURUYOR
11 Ocak 2021 - 14:16
Sivas’ta kuraklık kent genelindeki pek çok baraj ve göllerini etkiledi. Ulaş ilçesindeki Karacalar Barajı’nda su seviyesi en düşük seviyeye indi. Baharözü köyü yakınlarındaki baraj suyu son 5 senede yaklaşık 1 km çekildi. Suların çekilmeyle beraber m-ezarlık ortaya çıktı. Köylüler eski tarım arazilerini kullanmaya başladı.

    Susuzlukla ilgili kötü haberler, pek çok şehirden gelmeye başladı.DHA’nın haberine göre, ilçe merkezine 10 km uzaklıktaki Karacalar, Yapalı ve Baharözü köylerine sınırı ve bölgenin önemli sulama kaynaklarından bir tanesi olan Karacalar Barajı’nda su seviyesi, yeterli yağış olmamasından kaynaklı kuraklık ve düzensiz sulama sebebiyle son yılların en düşük seviyesine çekildi.



        Özellikle 3 köyün ve Ulaş ilçesindeki tarım arazilerinin sulanmasında önemli bir rol oynayan barajın son 5 senede gözle görülür derecede çekilen suyu bölge halkını tedirgin ediyor. Baharözü köyü yakınlarındaki baraj suyu yaklaşık 1 km çekilerek Yapalı köyüne kadar ulaştı. Çekilmeyle beraber Yapalı köyünde sular altında kalan eski m-ezarlar da ortaya çıktı. Köylüler, suyun çekilmesiyle ortaya çıkan bazı eski tarım arazilerinin bir kısmını tekrar kullanmaya başladı. Suyu çekilen baraj gölü dron ile havadan görüntülendi. 



        Köy sakinlerinden Yunus Alperen Saygın (18), “Bundan 6 yıl önce barajımızın suyu çok fazla çekilmişti, ardından zamanla tekrar doldu. Ancak son iki yılda yapılan bilinçsiz sulama ve kurak geçen kış mevsimi sebebiyle baraj suyunun daha da çekildiğini fark ettirdi bizlere” ifadelerini kullandı.Saygın “Biraz ileride bir köyümüz daha var, su eskiden oradaydı zamanla yaklaşık 1 km çekilmiş durumda. Mezarların, adacıkların, bahçe ve ağaçların burda olduğunu bilmiyordum. Baraj çekilmese belki de köy halkı hiç bunların farkına dahi varmayacaktı. Bu durum esasında her şeyi açıklıyor” dedi. Mehmet Ece ise (18), “Son iki yıl da bir hayli azalma söz konusu barajımızda. Önceleri doluluk oranı yüksekti. Ancak bu yıl çok daha belirgin bir hal aldı. Mezarlar, adacıklar gün yüzüne çıktı. Birinci ayda olmamıza rağmen hala kar yağışı yok. Tabi düzensiz sulama yapılmasının da bugün geldiğimiz noktada payı var” ifadelerini kullandı.

        ‘BÜYÜK BİR KURAKLIK BİZİ BEKLİYOR’ Bölgede doğa sporları ile uğraşan Gökhan Güneş (34) de, “Uzun zamandır burda doğa yürüyüşüne çıkarım. Bu barajın daha önceki doluluk seviyesini bilen birisi olarak çekilmenin çok korkutucu olduğunu söyleyebilirim. Bu böyle devam ederse ilerde susuz günlerin bizi bekliyor demektir. Baraja çok az bir su bağlanıyor, kuraklık sebebiyle bu suyun da debisi çok düşmüş durumda” dedi.Güneş “Bu durumda bilinçsiz sulamanın da etkisi var. Sürekli akan suyun toprağa iyi gelmediğini, kuraklığa sebep olabileceğini bir biçimde çiftçilerimize anlatmamız lazım. Aksi takdirde ilerleyen zamanlarda bu barajın bütünüyle kuruyacağını, çiftçiliğin biteceğini torunlarımıza daha güzel bir dünya bırakmamız gerektiğini anlatmamız lazım. Böyle giderse ilerleyen günlerde çok büyük bir kuraklık bizi bekliyor. Su seviyesinin her geçen sene biraz daha çekildiğini söyleyebiliriz. Bu çekilme ilerleyerek devam ediyor” diye konuştu

        FACEBOOK YORUMLAR