Tevfik Özlü: Mutasyon virüs çocuklar ve gençlerde daha ölümcül

Bilim kurulu üyesi Tevfik Özlü ' Mutasyon virüs ile ilgili gelen olumsuz haberleri ve okulların açılması ile ilgili karaların erken olduğu yönünde önemli açıklamalar yaptı.

Tevfik Özlü: Mutasyon virüs çocuklar ve gençlerde daha ölümcül
02 Şubat 2021 - 16:28 - Güncelleme: 02 Şubat 2021 - 16:42

Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü: 

Atv ekranlarında yapığı açıklamalarda mutasyon virüsün etkilerinden, aşıya karşı duyarlılığından ve kısıtlamaların kaldırılmasına karşı düşüncelerinden bahsetti.

Özlü:

Maalesef son zamanlarda giderek mutasyona uğramış yeni varyant virüslerle ilgili gelen haberler olumsuz Yani biz başlangıçta sadece bulaşma hızında bir artış olduğunu söylüyorduk ama şimdi daha ağır bir hastalığa neden olduğu ve daha üzücü seyrettiği yönüne de bilgiler gelmeye başladı bunu destekleyen gözlemlerde var ve diğer bir nokta da daha genç yaşlarda çocuklarda daha ağır hastalığa neden olduğu yönünde bilgiler var ki biz şu ana kadar covid19'un daha çok çocukları tutmadığını veya çocuklarda çok hafif seyrettiği ölümleri yol açmadığını biliyorduk Ama bu bilgimiz de bu yeni varyant virüsler ile beraber değişmeye başladı daha Genç yaşlarda ve çocuklarda da ağır hastalık oluşturabildiğini gördük
Ve diğer daha korkutucu bir durumda maalesef Güney Afrika varyantının özellik de gerek hastalığı geçirenler de gerekse aşılananlarda ortaya çıkan bağışıklıktan etkilenmesinin daha az olduğu yönünde Yani bu aşı ve hastalığı geçirmek ile elde edilen bağışıklığım bu virüse yakalanmaktan kurumayabileceği yönünde bazı bilgiler var çalışmalar var tümüyle aşılar etkisiz değil etkili hala etkili olduğu gösterildi ama Bu etkinin zayıfladığı görüldü Dolayısıyla nereden bakarsanız bakın mutasyonlu virüsün şu andaki virüsün yerini alması ile beraber bir büyük üç dalda beklentisi bütün dünyada şu anda var endişe ile bekleniyor. Nitekim son zamanlarda pek çok ülkeden gelen rakamlar da bu mutasyona uğramış varyantları giderek daha fazla toplumda yayılan virüsün yerini aldığını gösteriyor.


    Türkiye dikkat ederseniz avrupa ülkelerine Amerika'ya göre Brezilya gibi ülkelere göre vaka sayıları belirgin şekilde azalmış durumda bunu tedbirlerle başardık Bu çok iyi bir şey ama bunu sürdürmek gerekiyor çünkü İngiltere'de ve Avrupa ülkelerinde tedbirlere rağmen yani yasak ve kısıtlamalada gevşeme olmadan vaka sayıları arttı ve kontrol altına alınamadı bir türlü Biz şu anda iyi durumdayız Bu iyiliği biraz daha muhafaza edip aşılamayı tamamlamamız lazım özelikle risk gruplarının aşılamasını tamamlayabilirsek Bunu da sanıyorum Bir ay bir buçuk ay içinde herhalde yaparız bir ihtimalle diye düşünüyorum Eğer tedarikte ilgili bir sorun olmaz o zaman daha güvenle normale dönmemiz söz konusu olabilir.

    Kısıtlamaların kaldırılması için henüz erken

    "BUNUN HENÜZ ERKEN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

    Özlü, "Ben şu an itibariyle bunun erken olduğunu düşünüyorum sağlık açısından henüz daha statik bi dönemde olmadığımızı düşünüyorum. Vaka sayılarımızın hala daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Önümüzü tam net göremediğimizin kanaatindeyim. Mutasyonlu virüse bağlı olarak dünyada bir yükselme trendi yaşanıyor. Böyle bir gidiş varken çok uygun olmayacağı kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.


      FACEBOOK YORUMLAR