Bakü'deki tarihi törende Erdoğan ve Aliyev'den peş peşe son dakika açıklamaları!

Son dakika haberi; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zafer Geçidi Töreni’ne katılmak üzere geldiği Bakü’de Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kabri ile Türk ve Azerbaycan şehitliklerini ziyaret etti. Erdoğan ve Aliyev'in alana girişiyle birlikte tarihi Zafer Geçidi Töreni başladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev törende son dakika peş peşe açıklamalarda bulundu.

Bakü'deki tarihi törende Erdoğan ve Aliyev'den peş peşe son dakika açıklamaları!
10 Aralık 2020 - 14:03
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'da Ermenistan işgalindeki Azerbaycan topraklarının kurtarılması dolayısıyla düzenlenen Zafer Geçidi Töreni'ne katılıyor.

Erdoğan ve Aliyev tören öncesinde Azerbaycan'ın milli lideri Haydar Aliyev'in kabri ile Türk ve Azerbaycan şehitliklerini de ziyaret etti. Törende konuşan Aliyev, "44 günün her günün bizim şanlı tarihimizdir." derken, "Türkiye her zaman Azerbaycan’ın yanındadır demiştir. Bu birliğimizin tezahürüdür. Türkiye’nin verdiği destek her bir Azerbaycan vatandaşını gururlandırmış, sevindirmiştir." diye konuştu.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın Ermenistan’a karşı Dağlık Karabağ’daki zaferini kutlamak için düzenlenen Zafer Geçidi Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.


    BAŞKAN ERDOĞAN'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMALARI

      12.45: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi törendeki açıklamalarından satır başları şu şekilde;

      Azerbaycanlı can kardeşlerim, sizleri en kalbi duygularımla muhabbetle hürmetle selamlıyor. Bu zafer gününüzde sizlerle beraber olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuruyoruz. İlham Aliyev kardeşime nazik daveti ve misafirperverliği için şükranlarımı sunuyorum.

        Azerbaycan'ın 44 günlük mücadelesinde şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Karabağ'ı 30 yıllık zaferinin ardından Azerbaycan ile buluşturan ordunun neferlerini tebrik ediyorum.

        Azerbaycan'ın hem diplomasi hem askeri anlamda başarı Cumhurbaşkanı Aliyev'e aittir. Kardeşim İlham Aliyev böylelikle merhum Haydar Aliyev'in vasiyetini yerine getirmiştir. Haydar Aliyev'i de burada rahmet yad ediyorum.

        Azerbaycan, kardeşim İlham Aliyev'in liderliğinde destan yazmaya devam edecektir. Aziz Azerbaycan halkı, Türkiye bütün imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olmuştur. Türkiye olarak her zaman iki devlet tek millet şiarını rehber aldık.

        Azerbaycan'ın topraklarını işgalden kurtarmış olması, mücadelenin bittiği anlamına asla gelmiyor. Savaş hukuku ağır biçimde ihlal edilmiş, insanlık onuru ayaklar altına alınmıştır. Her mecrada bunun hesabını sormak boynumuzun borcudur.

        Ermeni yöneticiler halkın kaynaklarını Azerbaycan'ın topraklarını işgal altında tutabilmek için harcamıştı. Yıllardır doğdukları yerlerden uzak kalarak memleket hasretiyle yanıp tutuşan kaçkın göçkün kardeşlerimiz, artık doğdukları topraklara dönmek için sabırsızlanıyor. İnşallah kısa sürede bu hasret sona erecek. Dağlık Karabağ'a yıkım, gözyaşı getirenlerin artık aklını başına getirmesi gerekiyor.

        Ermenistan halkı yaşananlardan ders çıkarırsa bu bölgede yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. Cumhurbaşkanı Aliyev takdire şayan bir tavır göstermektedir.

        Dağlık Karabağ'a yıkım, katliam, gözyaşından başka bir şey getirmeyenlerin artık akıllarını başlarına toplaması gerekiyor.

        Batılı emperyalistlerin gaz vermesiyle bir yere varılmayacağı görülmeli, ilişkiler yeniden ele alınmalıdır. Ermenistan halkı Karabağ'da yaşananlardan ders çıkarırsa bu, bölgede yeni dönemin başlangıcı olacaktır.

        Türkiye ve Azerbaycan sırt sırta verdikleri sürece zorlukları aşmaya, başarıdan başarıya koşmaya devam edecektir.

        İLHAM ALİYEV'DEN AÇIKLAMA

        12.25: Törende konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, şu ifadeleri kullandı:

        Kardeşim ‘Bu muharebede haklıdır’ demiştir. Türkiye her zaman Azerbaycan’ın yanındadır demiştir. Bu birliğimizin tezahürüdür. Türkiye’nin verdiği destek her bir Azerbaycan vatandaşını gururlandırmış, sevindirmiştir. Bir daha bizim birliğimizi, haklarımızı tüm dünyaya göstermiştir. 44 gün süren çatışmada sonucunda galibiyetle işgale son verdik. 44 günün her günün bizim şanlı tarihimizdir.

        Biz uzun yıllar bu sorunu dile getirdik. Savaş meydanında bu çatışmayı kazardık. Siyasi ve diplomatik zaferler meyvesini verdi. Dağlık Karabağ Azerbaycan'ın ayrılmaz parçasıdır.

        Biz bu zamana kadar güç topluyorduk. Siyasi ve ülke dahilinde güçleniyorduk. Ordumuzu güçlendiriyorduk. Yıldan yıla bizim üstünlüğümüz daha da ortaya çıktı. Ermenistan bizimle rekabet edemedi.

        'ERMENİSTAN'IN HAREKETLERİ HARBİ KAÇINILMAZ KILDI'

        'Ermenistan kendi iradesiyle bizim topraklarımızdan çıkmazsa, harp yoluyla biz bunu gerçekleştireceğiz.' demiştim. Mukaddes Kuran-ı Kerim'e el basarak ant içmiştim ki Azerbaycan'ın arazisini koruyacağım.

        Azerbaycan tarihi adaleti sağladı. Hak hukuk ağızda kaldı. Böyle olunca harp kaçınılmaz oldu. Ermenistan'ın hareketleri ve söylemleri harbi kaçınılmaz kıldı.

        Bizim tarihi topraklarımızda getirilen Ermenistanları yerleştirmek cinayettir. Biz bunu görür ve hissederdik. Kendi sözümüzü dünyaya söyledik. Muharebeye 3 gün kala "Ermenistan yeni savaşa hazırlanıyor." demiştim ve öyle de oldu.

        Eylül ayında Ermenistan Azerbaycan'ın topraklarını işgale kalkıştı ama onlara cevap verdik. 'Azerbaycan askeri ileri, toprağımızı geri almalıyız, işgalciyi cezalandırmalıyız.' dedim. 44 gün sonucunda 1 gün bile geri çekilmemiz olmamıştır. 30 yıla yakın kurduğu savunmayı yarıp geçtik.

        12.05: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev'in alana girişi sonrası Bakü'deki tarihi tören milli marşların okunmasıyla başladı.

        11.20: Ebedi Ateş Anıtı’na çelenk bırakan Erdoğan daha sonra Azerbaycan ve Türk şehitliklerine ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü Şehitler Hıyabanı’nda şehit mezarlarına çiçek bıraktı. Erdoğan'a bu ziyaretinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de eşlik etti.

        FACEBOOK YORUMLAR