Gıda fiyatları değişiyor! Açıklama geldi!

Özellikle pandemi döneminde artış gösteren gıda fiyatlarından şikayetçi olan vatandaşlara sevindiren haber geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün canlı yayında herkesin merakla beklediği yeni ekonomi reform paketine ilişkin detayları aktardı.

Gıda fiyatları değişiyor! Açıklama geldi!
13 Mart 2021 - 13:03
Erdoğan’ın kamuoyu ile paylaştığı detaylar, gıda fiyatlarını da yakından ilgilendiriyor. Yapılan açıklamada gıdada erken uyarı sistemi ve fiyat istikrar komitesinin kurulacağı duyuruldu.

    “ERKEN UYARI SİSTEMİ KURUYORUZ”

      Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
      “Öncelikli gündem maddelerimizden birisi de enflasyonla mücadele olacaktır. Hedefimiz tek haneli düşük enflasyon oranlarına ulaşmaktır. Yatırımlarda öngörülebilirliği azaltan, vatandaşımızın günlük hayatına olumsuz etkileri olan enflasyonla mücadeleyi ilk kez vermiyoruz. Biz bir dönem yüzde 100’leri geçen enflasyonu son olarak yüzde 30’lar civarından alıp tek hanelere düşürmüş bir yönetimiz. Enflasyondaki yükselmenin hem yapısal hem de dönemsel sebepleri vardır. Küresel gıda fiyatlarındaki yükselişe biraz önce değinmiştim. Ülkeler bu sene dünya genelinde beklenen kuraklık ve salgının sürüyor olması sebebiyle gıda stoklarını artırma eğilimindeler. Bu durum gıda fiyatlarında öngörülebilirliği azaltıyor, Gıda Komitesinin politika önerilerini şekillendirebilmesini ve piyasanın etkin çalışabilmesini temin için veri akışını sağlayacak bir erken uyarı sistemi kuruyoruz. Erken uyarı sistemi üzerinden özellikle üretim, toptan ve perakende aşamasında gıda zincirinin tamamı anlık olarak takip edilerek raporlanacaktır. Sistemin getirdiği anlık veri akışı sayesinde karar alma hızımız artacaktır”




        FİYAT DALGALANMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN..


        Gıdada meydana gelen israfın ve kaybın azaltılması için de harekete geçildiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, “Büyük bir üzüntüyle belirtmek isterim ki ülkemizde yılda 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Üretilen sebze ve meyvelerin en az yüzde 25’i, çeşitli sahalarda israf oluyor. Hizmet sektöründe işletme başına israf, yılda 4 tonun üzerindedir. Bu gidişata dur demek için harekete geçiyoruz. Tarlada ve hallerde kalan taze meyve ve sebzeleri piyasaya kazandıracak mekanizmalar geliştiriyoruz. Bu ürünleri dijital tarım pazarına dahil ederek hızla alıcılarla buluşmasını sağlıyoruz. Dijital tarım pazarı sayesinde her ölçekteki çiftçi, ürünü için pazar bulabilecek, tüketici ve esnaf da istediği kalitede ürün tedarik edebilecektir. Sebze ve meyvede zayiatı azaltan soğuk zincirleri daha fazla destekliyoruz. Gıda bankacılığı sistemini cazip hale getirerek yaygınlaştırıyoruz. Tarımsal üretimde öngörülebilirliği artırmak ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için, sözleşmeli tarım mekanizmaları geliştiriyoruz” ifadesini kullandı.
         

        FACEBOOK YORUMLAR